Tuotehistoriaa

Pyynikin panimon ensiolut oli nimeltään Pilsner, jonka mainitaan olleen “kirkkaan näköistä sekä helposti juotavaa”.

Sen sijaan Pyynikin panimo on tunnetuin myöhemmin valmistamastaan Amiraali-oluesta. Amiraali oli 100% täysmallasolut. Oluen valmistukseen käytettiin oluthiivaa, jota tuotiin Suomeen aina kolmen viikon välein Saksalaisesta Weihenstephanin panimoyliopistosta Munchenista.

Amiraali-olutpullojen etiketeissä käytettiin kuvina tunnettuja amiraaleja, joista ehkä tunnetuin oli Japanilainen amiraali Togo. Vuonna 1983 japanilainen kansanedustaja Bunsei Sato oli vierailemassa suomessa. Bunsei oli japanin parlamentin liikennevaliokunnan puheenjohtaja ja tuli noutamaan Suomen Leijonan ritarikunnan kunniamerkkiä, jonka oli ansainnut sovittuaan Finnairin pääjohtajan Gunnar Korhosen kanssa Helsinki-Tokio lentoreitin avauksesta. Vierailun isännät tarjosivat Satolle Amiraali-olutta Togo etiketillä. Myöhemmin alkoi sataa pyyntöjä olueen liittyen. Amiraalin vienti japaniin alkoi noin kontillisella kuussa.  Amiraali Togon suurta kunnioitusta kohtaan kotimaassaan Japanissa sijaitsevassa Togon muistotemppelissä onkin ollut myöhemmin mahdollista maistaa Amiraali olutta Togo etiketillä, jossa sitä on kuvattu mm. “Jumalten työksi”

Amiraali olutta painettiin pyynikillä aina vuoteen 1992 asti. Tämän jälkeen sitä on valmistettu 2003 alkaen tamperelaisen pienen koskipanimon toimesta tynnyreissä, sekä vuotta myöhemmin 2004 myös pulloissa jälleen Sinerbychoffin valmistamana.

Muita Pyynikin panimon valmistamia tuotteita olivat mm. limonadit Pyynikin helmi ja Pommac. 1930-luvulta alkaen valmistettiin Tähti-olutta. 1953 Pyynikki aloitti suomalaisen oluen viennin kun 300 000 pulloa Tähti-olutta tilattiin Senegaliin. Tähti-olut on vielä tänäkin päivänä saatavilla pienpanimoravintola Plevnasta, Finlaysonin vanhan tehtaan kupeesta.

1850

Tampereelle syntyvät ensimmäiset olutpanimot. Ne ovat pieniä ja vanhanaikaisia, mutta alku myös Pyynikin oluttehtaalle.

1890

Kauppaneuvos Julius Johansson päättää perustaa suuren ja ajanmukaisen oluttehtaan Tampereen kuudenteen kaupunginosaan. Tontti on tunnettu vesirikkaasta ja erinomaisen hyvästä vedestään, sillä tontilla sijaitsee Kaakinmaan kuuluisa kaivo. Tontin rajoina ovat Koulukatu, Tiiliruukinkatu ja Papinkatu.

1890

Kauppaneuvos Julius Johnsson päättää perustaa suuren ja ajanmukaisen tehtaan VI kaupunginosaan. Tontti on tunnettu vesirikkaasta ja erinomaisen hyvästä vedestään, sillä tontilla sijaitsee Kaakinmaan kuuluisa syvä lähdepohjainen kaivo. Tontin rajoina ovat Koulukatu, Tiiliruukinkatu ja Papinkatu.

1897

Senaatti vahvistaa Oy:n säännöt 23.9.1897 – Osakeyhtiö Pyynikki perustetaan.

1922

Tehtailija Sulo Salmelin ostaa Oy Pyynikki Ab:n osake-enemmistön.
Taitava johtaja kehittää yhtiötä tarmokkaasti ja saa sen lukuisia uudistuksia tekemällä menestymään loistavasti.

1930

Konsuli Sulo Salmelin menehtyy, ja puoliso ottaa ohjat käsiinsä. Rosa Salmelin rakentaa näkyvän ja naiselle harvinaisen uran Tampereen panimoteollisuudessa. Jäätyään leskeksi ja viiden lapsen yksinhuoltajaksi 1930 hän toimii Oy Pyynikin johtajana 1930 – 1934 ja sen jälkeen Pyynikki-yhtymän pääjohtajana aina 1960-luvulle saakka.

1963

Rosa Salmelinin jälkeen Pyynikkiä johtaa hänen poikansa Juhani Salmelin vuoteen 1985.

1985

Yhtiö myydään Sinebrychoffille.

1992

Pyynikin panimon toiminta loppuu kun Sinebrychoff keskittää oluen valmistuksen Keravan panimolleen.

2004

Tampereen alueella toimivan Pirkanmaan Projektitoimi Oy:n vuoden 2004 mittavin kohde on säilytettäväksi määrätyn Pyynikin panimon saneeraus ja täydennysrakentaminen. Kohteeseen valmistuu  pää-osin Sopimusvuorisäätiön asuntoja sekä toimintakeskus. Kohteen saneerausosuus on poikkeuksellinen, koska panimotilojen uuden käyttötarkoituksen myötä myös entiset tuotantotilat muuntuvat toimintatiloiksi ja asunnoksi. Kiinteistö Oy Pyynikin Panimo perustetaan. Museovirasto määrää vanhan panimon suuret kuparipannut entisessä keittohuoneessa, sekä niitä ympäröivän tilan suojeltaviksi.

2012

Pyynikin Panimon suurta keittohuonetta vuokrataan rajoitetusti ainutlaatuisena juhlatilana. Juhlatila on avoinna vain tilauksesta.